Biojätteen kompostointi laitoksessa
Järvenpäästä, Keravalta, Nurmijärveltä ja Tuusulasta biojäteastioista tyhjennetty biojäte kuljetetaan kompostointilaitokselle Nurmijärvelle. Kompostointilaitoksessa kompostoituminen tapahtuu samaan tapaan kuin kotikompostorissa, mutta vain paljon suuremmassa mittakaavassa!
Kuva: Kekkilä kierrätyspalvelut, seulomatonta kompostimultaa
Kuva: Kekkilä kierrätyspalvelut. Kompostia käännellään ja siirrellään pyöräkuormaajalla. Kompostitunneleissa on jopa 60 astetta lämmintä, minkä takia kasoista nousee höyryä!
Otsikko
Kompostointilaitoksessa biojäte kompostoidaan tunneleissa pitkissä kasoissa. Biojätteen sekaan laitetaan puukappaleita, joiden tarkoituksena on mahdollistaa ilman kiertäminen kompostikasoissa. Kompostointilaitoksessa kasoja käännellään isoilla koneilla esim. pyöräkuormaajalla. Puolivalmiista kompostista erotellaan puukappaleet pois seulalla eli isolla siivilällä. Sen jälkeen kompostia vielä jälkikompostoidaan kasoissa pihalla ja lopulta siitä saadaan valmistaa multaa.
Nurmijärven kompostointilaitokselta valmistuu vuodessa noin 15 000 tonnia kompostia eli kompostoitua biojätettä, josta valmistetaan multaa. Määrä vastaa 2500 elefantin painoa!
Lisäpistetehtävä joukkueille: Biojätteen matka mullaksi
Tehkää sarjakuva, juliste, kuvasarja tai tarina biojätteen matkasta mullaksi. Lopputuotoksessa tulee näkyä, millaisia vaiheita on biojätteen matkalla kotikeittiöstä kompostointilaitokselle ja siellä lopulta mullaksi.
Lähettäkää kuva lopputuotoksesta Kiertokapulalle sähköpostitse X. Sähköpostissa tulee olla ilmoitettuna tehtävän tehneen joukkueen jäsenten nimet, luokka, koulu ja kunta. Lisäpistetehtävästä joukkue voi ansaita max. viisi lisäpistettä, jotka lisätään joukkueen alkukilpailusuorituksen pistemäärään.