Kilpailun kulku

Jäteselviytyjät -kilpailu koostuu alkukilpailusta ja loppukilpailusta. Tältä sivulta löydät tietoa vuoden 2024 kilpailun etenemisestä. Muistathan lukea tarkasti myös kilpailun säännöt.

 

Alkukilpailu = tietokilpailu

Alkukilpailuun harjoitteleminen

Alkukilpailuun osallistutaan kolmen oppilaan joukkueissa. Joukkueet valmistautuvat kilpailuun yhdessä luokkansa kanssa oppimateriaalin avulla. Kaikki oppimateriaali on sähköisessä muodossa ja se julkaistaan Oppimateriaalit -sivulla tammikuun alussa. Oppimateriaaliin kannattaa tutustua opettajan johdolla oppituntien aikana.

Oppimateriaalin tekstejä tukevat videot ja pelit. Ennen alkukilpailua taitojaan voi testata harjoituskilpailun avulla. Oppimateriaalista löytyy myös toiminnallisia tehtäviä, joita kilpailijat voivat toteuttaa esimerkiksi oman luokkansa kanssa.

Alkukilpailu Teamsissa

Alkukilpailut käydään viikkojen 10–14 aikana. Alkukilpailu suoritetaan koulun omilla tableteilla tai tietokoneilla etäyhteyksin Teams-sovelluksen kautta. Kilpailua varten tulee varata 75 minuuttia aikaa, jotta ennen kilpailua ehditään testaamaan yhteyksien ja laitteiden toimivuus.

Alkukilpailun tulokset

Alkukilpailun luokkakohtaiset tulokset ovat selvillä noin viikon kuluessa. Palkinnot luokan parhaalle joukkueelle lähetetään postitse. Loput alkukilpailun tulokset julkaistaan osallistujille lähetettävässä tuloskirjeessä.

 • Luokan paras joukkue = Joukkue, joka on saanut luokan parhaat pisteet, saa palkinnoksi Jäteselviytyjät -tuubihuivit
 • Kunnan paras luokka = Luokka, joka on saanut kunnan korkeimman pistekeskiarvon, palkitaan herkkuyllätyksellä
 • Kunnan paras joukkue = Joukkue, joka on saanut parhaat pisteet alkukilpailusta ja pääsee loppukilpailuun

Mikäli joukkueiden pisteissä tai luokkien keskiarvopisteissä on samoja tuloksia, arvotaan loppukilpailuun etenevät joukkueet ja herkkupalkinnon saavat luokat samoja tuloksia saaneiden kesken.

  Loppukilpailu = toiminnallinen kilpailu

  Loppukilpailu järjestetään toukokuussa 2024. Loppukilpailussa on vastakkain 13 taitavaa joukkuetta. Kaikki loppukilpailun tehtävät suoritetaan kolmen hengen joukkueina. Toiminnallisissa tehtävissä joukkueilta vaaditaan tiimitaitoja ja nokkeluutta. Loppukilpailu on elämyspäivä, jonka kaikki osallistujat palkitaan. Loppukilpailun voittajajoukkue saa palkinnoksi upeat Jopo-polkupyörät!

  Joukkueet järjestävät itse kuljetuksen ja huoltajan loppukilpailuun. Kiertokapula tarjoaa kilpailijoille ja huoltajille ruokailun. Loppukilpailun järjestämisestä yhteistyössä Kiertokapulan kanssa vastaa Action Factory. Loppukilpailu on julkinen kilpailu.

  Lisätietoa loppukilpailusta sekä loppukilpailuun ilmoittautuminen ovat saatavilla alkukilpailun tulosten selviämisen jälkeen.