Tervetuloa oppimateriaalin pariin
Vuoden 2025 kilpailun teemoina ovat biojäte, kompostointi ja ruokahävikki. Biojätteen jätteen käsittelyssä ja keräyksessä on tapahtunut viime vuosina muutoksia, ja näin ollen yhä useammassa kotitaloudessa tulee lajitella myös biojätettä. Oppimateriaalin avulla tutustutaan siihen, millä eri tavoin biojätettä voidaan hyödyntää, niin että biojätteen sisältämät ravinteet ja energia pääsevät hyödyksi! Lisäksi pohditaan ruokahävikkiä ja sen vähentämistä erityisesti kotona.
Toimiva jätehuolto kannustaa jätteiden lajitteluun
Nykyään kaikissa taloissa on oltava vähintään sekajäteastia. Vuonna 2024 biojätteen kompostointi tai vaihtoehtoisesti keräys tulivat pakolliseksi kaikille tiheämmin asutuille alueille. Isommissa kerros- ja rivitaloissa täytyy olla keräysastiat myös muovi-, kartonki-, lasi- ja metallipakkauksille ja paperille. Omakotitaloasukkailla on mahdollisuus viedä pakkausjätteet Rinki-ekopisteille. Toimivassa jätehuollossa myös kaupungeissa ja puistoissa on olemassa roska-astioita. Jätteet kuljetetaan keräyspaikoista kullekin jätelajille sopivaan käsittelyyn kierrätettäväksi tai energiahyödynnettäväksi.
Kiertokapula
Suomessa jätehuoltoa hoitavat pääsääntöisesti kuntien omistamat jäteyhtiöt. Kaikkiaan Suomessa on yhteensä 33 kuntien omistamaa jäteyhtiötä. Kiertokapula on yksi näistä jätehuoltoyhtiöistä. Se hoitaa jätehuollon tehtävää 13 kunnan alueella: Hattulassa, Hausjärvellä, Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa, Janakkalassa, Järvenpäässä, Keravalla, Lopella, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Riihimäellä, Tuusulassa ja Valkeakoskella.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että Kiertokapula tyhjentää asukkaiden seka- ja biojätteiden sekä kaikkien pakkausjätteiden keräysastiat. Lisäksi Kiertokapula huolehtii myös monien muiden kodin jätteiden vastaanotosta esimerkiksi jätteidenkäsittelyalueilla.