RUokahävikki
Ruoka on liian arvokasta poisheitettäväksi. Sen valmistamiseen ja kuljettamiseen on nähty vaivaa ja kulutettu aikaa ja energiaa. Ruuantuotannolla on myös ympäristövaikutuksia, kuten ilmaston lämpeneminen ja vesivarojen kuluminen. Silti me suomalaiset heitämme joka vuosi pois miljoonia kiloja syötäväksi tarkoitettua ruokaa. Ruoka on tarkoitettu vatsoihimme. Jos ruoka päätyykin biojäteastiaan, on kaikki vaiva, aika ja raha mennyt hukkaan. Katso oheiselta videolta lisää faktoja ruokahävikistä.
Eniten ruokahävikkiä syntyy vihanneksista, juureksista ja perunasta (23 %). Toiseksi eniten hedelmistä (16 %) ja kolmanneksi eniten kahvista (14 %).
Mistä ruokahävikkiä syntyy?
Ruokahävikillä tarkoitetaan sellaista ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka jostain syystä heitetään roskiin. Ruokahävikkiä on esimerkiksi pöydälle unohtunut homehtunut leipä, tai jääkaappiin kuuluva ruoka, joka säilytetään liian lämpimässä, jolloin se pääsee pilaantumaan syömäkelvottomaksi. Ruokahävikkiä syntyy myös silloin, kun lautaselle on kasattu enemmän ruokaa kuin jaksaa syödä.
Yleisin syy ruuan poisheittämiselle on se, että ruoka on ehtinyt pilaantumaan. Toiseksi eniten ruokaa päätyy roskikseen siksi, että pakkauksessa oleva päiväysmerkintä on vanhentunut eikä ruokaa haluta enää sen jälkeen syödä. Melko paljon ruokaa jää myös lautaselle tähteeksi, tai sitä valmistetaan alun perin liian iso määrä, jolloin ne mitä ei saada syötyä, heitetään pois. Joskus ruoka päätyy biojäteastiaan ihan vain siksi, ettei sitä enää haluta syödä. Jonkin verran ruokaa menee hukkaan myös sen takia, että vaikka ruoka ei näytä pilaantuneelta, sitä ei uskalleta enää syödä varmuuden vuoksi.
Torjutaan yhdessä ruokahävikkiä
Onneksi ruokahävikkiä voi myös välttää, eikä se ole edes vaikeaa. Ympäristöä, biojäteastiaa ja kukkaroa voi säästää pienillä teoilla ja hyvällä suunnittelulla. Meistä jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, ettei ruokaa päädy roskikseen. Pidetään vain ruoka mielessä niin koulussa, kaupassa kuin kotonakin!
Kotona on hyvä tarkistaa etukäteen mitä ruokia ja ruoka-aineita jääkaapista ja ruokakaapista löytyy. Näin ei tule ostettua turhaan sellaisia ruokia, joita kotona jo on. Jääkaapin sisällöstä voi ottaa kuvan ja katsoa siitä kaupassa mitä vielä pitäisi ostaa. Ostoslistan avulla välttyy tarpeettomilta ostoksilta ja harmillisilta unohduksilta. Ruokaostoksille ei kannata mennä nälkäisenä! Nälkäisenä on helppo sortua ostamaan sellaista ruokaa, jota ei tulekaan syötyä.
On hyvä opetella tunnistamaan pilaantuneet ruoat katsomalla ja haistamalla, jotta ei tule syötyä itseään kipeäksi, mutta myös siksi, ettei käyttökelpoista ruokaa menisi roskiin. Kun elintarvikepakkauksia tutkii tarkemmin, huomaa että niistä löytyy päiväysmerkintä, joka kertoo ruoan säilymisestä. Tutustu videolla pakkausmerkintöjen eroihin!
Ruokaostoksilla
Helposti pilaantuvia elintarvikkeita kannattaa ostaa vain lähipäivien tarpeeseen. Hedelmät ja vihannekset on hyvä ostaa irtomyynnistä, silloin saa juuri tarvitsemansa määrän ja voi tarkistaa, ettei mukana ole pilaantuneita yksilöitä. Kannattaa suosia pieniä pakkauskokoja, jos ruokaa ei tarvitse paljoa. Ruokaa ei pidä ostaa varmuuden vuoksi, vaan tarpeeseen. Tärkeää on, että kaikki hankittu ruoka tulee käytettyä!
Kokatessa ja syödessä
On ympäristön kannalta parempi valmistaa kerralla isoja ruokamääriä ja pakastaa osa valmiina annoksina. Pakastettavien ruoka-annosten päälle kannattaa kirjoittaa teippiin ruoan nimi ja päivämäärä, näin ne löytyvät helposti pakkasesta. Yli jääneestä ruoasta voi tehdä seuraavana päivänä tähderuokaa, esim. keitetyt perunat voi käyttää paistettuna pyttipannussa. Lautaselle kannattaa ottaa vain sen verran ruokaa kuin aikoo syödä. Aina voi ottaa lisää, jos mahaan mahtuu!
Säilytä ruoka oikein
Ruokahyllyt on hyvä pitää järjestyksessä ja tarkistaa kaappien sisällöt säännöllisesti, jotta vanhimmat ruoat tulee käytettyä ensin. Avaa uusi paketti vasta, kun edellinen on tyhjä.
Kylmäsäilytystä vaativat tuotteet pitää säilyttää jääkaapissa. Jääkaapin sopiva lämpötila on +2 – +6 °C. Jääkaapin sisällä hyllyjen välillä on lämpötilaeroja. Kylmin kohta on alahyllyllä, laita siis sinne helposti pilaantuvat ruuat kuten lihat ja kalat. Ei niin herkästi pilaantuvat voi laittaa ylemmille hyllyille. Hedelmät ja vihannekset säilyvät jääkaapin vihanneslaatikossa.
Omenat, banaanit ja tomaatit erittävät kypsyessään etyleeniä, joka nopeuttaa joidenkin muiden kasvisten kypsymistä. Kun säilytät omenat, banaanit ja tomaatit erillään etyleenille herkistä vihanneksista (kurkku, porkkana, salaatti, persilja), nämä eivät pilaannu syömäkelvottomiksi ennen aikojaan.
Seppo: Keittiöpeli
Seppo-pelin aloittaminen
- Mene osoitteeseen kiertokapula.seppo.io
- Vaihda halutessasi sivuston kieli suomeksi sivuston oikeasta yläkulmasta
- Kirjaudu peliin ”pelaajana”
- Syötä pelin koodi: 7GE8DE
- Keksi itsellesi pelaajanimi
- Ota talteen pelaajatunnus, jolla pystyt palaamaan samaan peliin uudelleen. Kun palaat samaan peliin uudelleen klikkaa ”Jatka aikaisempaa peliä” -painiketta.
- Aloita pelaaminen